Informatie over Oriëntering

Wat is oriëntering?

Op de filmpjes heb je het kort kunnen zien wat het is.
Het is een sport voor jong tot oud en voor elk loopniveau. De organisatie zorgt voor een loopgebied (bos, park, stad, jungle), zij zorgen ervoor dat er in dát loopgebied allerlei controleposten staan en dat deze niet op kaart zijn is weergegeven.
Dan is het is aan de loper om vanuit de startlocatie, met de gekregen kaart van de organisatie, zo snel mogelijk langs alle controleposten in het gebied te lopen. Je bent als loper vrij jouw eigen route te bepalen. Is dit over paden of is dit dwars door een bos zodat je geen onnodige meters maakt? Een officiële oriënteringsloop loop je altijd met kompas.

De organisatie heeft keuzes in wedstrijdvormen. Over het algemeen moet de loper vanuit de startlocatie een verplichte volgorde van controleposten lopen (een omloop). Hoe je van post naar post loopt dat is aan de loper zelf. Maar het kan ook zo zijn dat je vanuit de startlocatie zelf mag bepalen in welke volgorde je de posten pakt (een punten- of scoreloop). Bij een officiële oriënteringsloop wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van een elektronisch systeem om de controle te bewaken of je daadwerkelijk bij de post geweest bent en of je in de juiste volgorde de posten hebt belopen. Voorheen, toen dit systeem nog niet bestond, maakte de organisatie gebruik van prikkers/kniptangetjes, welke elk prikkertje een eigen prikcode had.
Kun jij als hardloper of wandelaar je goed oriënteren middels een kaart en een efficiënte looproute kiezen om zo snel mogelijk of zo veel mogelijk posten te prikken?

Voor meer informatie kan je terecht op de website van de Nederlandse Oriëntering Bond

Meerhoven24 Oriëntatie
Meerhoven beschikt over een mooi park en groenstroken. En laat het nou zo zijn dat Meerhoven al in kaart is gebracht volgens de internationale richtlijnen van Oriëntering. Met die gegevens weet Stichting Meerhoven24 een compleet nieuwe sport en nieuw sportevenement te introduceren in Meerhoven.

Hoe gaan wij het organiseren?
De nieuwe horecagelegenheid Mrs. Park wordt onze startlocatie.
Wij hebben in het loopgebied voor 3 categorieën controleposten weggezet. Per categorie is er een kaart waar het loopgebied op aangeduid wordt én de controleposten. Ongeacht de categorie waar je in loopt, je loopt altijd in een duo (2 personen). Je schrijft je alvorens via meerhoven24.nl in en je betaald per 2 personen de deelnemersbijdrage.

Tijdens het evenement meld je je met jouw duo en je opgegeven teamnaam bij de startlocatie, Mrs. Park, bij de organisatie. Dan ga je vervolgens naar de startstreep. Daar krijg je per duo 1 kaart en 1 prik/knipkaart (geen kompas, deze is niet nodig in onze organisatievorm). De kaart die je krijgt hoort bij de categorie waarvoor je je hebt ingeschreven. Als je de kaart in handen krijgt start jouw wedstrijdtijd. Elk duo in dezelfde categorie krijgt dezelfde wedstrijdtijd.

Bijvoorbeeld: de wedstrijdtijd (vooraf bepaald door de organisatie) voor jouw categorie is 90 minuten. Je hebt dus als duo 90 minuten de tijd om zoveel mogelijk controleposten te prikken. Op het moment dat je start, hou je zélf de wedstrijdtijd in de gaten. Starten jullie bijvoorbeeld om 10.10 uur, dan moet je 11.40 uur weer binnen zijn bij de startlocatie. Elke minuut die je later finisht levert strafpunten op. Zo ook elk fout geprikte controlepost levert strafpunten.

De organisatie noteert jouw starttijd en controleert/noteert dus ook je finishtijd.

De categorieën zijn:
a. Duo-lopers vanaf 16 jaar en ouder
b. Duo-lopers van 8 jaar tot 16 jaar
c. Duo-lopers ouder en kind
De tijd waarin je kan starten is 10.00-13.00 uur. Je mag dus zelf bepalen met jouw duo hoe laat je wilt beginnen, als het maar tussen dit tijdsvak is. Je kan dus starten om exact 10.00 uur, maar je mag ook starten om 11.50 uur of 12.10 uur of 12.59 uur. Ben je eenmaal gestart dan hou je je aan de wedstrijdtijd om weer te finishen.

Ben je eenmaal als duo gestart dan herken je de controleposten in het loopgebied aan een klein vlaggetje met daaraan vast een kniptangetje voorzien van een nummercode. Als je bij de post bent, dan knip je op jouw knipkaart bij het juiste nummer. Elk kniptangetje heeft zijn eigen prikcode en nummercode. Is jullie wedstrijdtijd verstreken en ben je weer op tijd bij de finish, dan leveren jullie de knipkaart in bij de organisatie. De kaart mag je meenemen naar huis. Maar vóór je naar huis gaat, blijf je natuurlijk nog even gezellig hangen bij Mrs. Park bij alle andere deelnemers

Voorbeeld van een Oriënteringskaart
Onderstaande kaart is een officiële wedstrijdkaart van de binnenstad Eindhoven. In 2021 is hier het NK georganiseerd. Een NK-sprint in een omloopvorm. Dus een verplichte volgorde die je moet lopen van controleposten. De verbindingslijnen van post naar post geeft een omvang aan van 3,5 km. Het is daarom ook een sprint, een korte afstand.